Webbinarier

Under våren kommer de kostnadsfria webbinarierna om Bornholmsmodellen att fortsätta. Det sista för terminen planeras till i juni. Därefter ett uppehåll till i höst.

Webbinarierna har varit mycket uppskattade och är oftast fullbokade. Många är fortfarande intresserade av att få veta mer och vill följa utvecklingen av Bornholmsmodellen. De passar för er som arbetar med, eller vill börja arbeta med, Språklekar enligt Bornholmsmodellen. Här kan ni läsa om hur Bornholmsmodellen fick sitt namn http://bornholmsmodellen.se/historik.

Webbinariet har följande innehåll. Jag förklarar kortfattat centrala teoretiska begrepp som ligger till grund för Bornholmsmodellens språkprogram. Jag visar bokens nya lay-out och nya bildkort och hur boken är upplagd med de olika språklekgrupperna. Det blir alltså en allmän genomgång, som kan passa både för er som har jobbat med modellen och för er som inte har så mycket erfarenhet, men gärna vill veta mer.  Det finns planeringsscheman både för 4-5-åringar (8 v.), förskoleklass (32 v.)  samt repetition under 8 v. i  åk 1. Jag visar också var den nya appen Bornholmsbyn kan passa in som ett komplement till de gemensamma språklekarna. Bekanta er gärna med boken Språklekar enligt Bornholmsmodellenen väg till skriftspråket före webbinariet.

Ett webbinarium om morfemens betydelse för läs- och skrivutvecklingen med rubriken Ord i delar – dela ord, hölls tillsammans med leg. logoped Astrid Frylmark i den 7 april.  En deltagare skrev: Tack för en inspirerande föreläsning där det implicita blir explicit!  Webbinariet kommer säkert att återkomma vid ett annat tillfälle. En mer ingående beskrivning kan ni läsa längre ner på sidan. Just nu finns inte någon länk för anmälan.

Tomrum

Boka plats

20/05/2025
15:00 - 16:00
Lediga platser: 42

Webbinarium Bornholmsmodellen

Nytt webbinarium i samarbete med leg. logoped Astrid Frylmark.

Ord i delar – dela ord 

HusetI Bornholmsmodellens språklekgrupp 3, Meningar och ord, får barnen förståelse för att språket är uppbyggt av större och mindre delar. Det finns lekar med sammansatta ord. Där blir det tydligt att tandkräm är ett ord som satts ihop av tand och kräm. Om man lyssnar på uttalet är det svårt att uppfatta att det är två orddelarna. Detta är ett första steg att förstå att ett ord kan delas in i något vi kallar morfem. Nu handlar det inte om ljuden (fonemen) utan delar, som bär ordens betydelse.

Logoped Astrid Frylmark har lång erfarenhet av arbete med barns- och ungas språkutveckling samt läs-och skrivsvårigheter/dyslexi. Vi kommer att tillsammans hålla webbinariet, där morfemens betydelse för läsning av längre ord och stavning av ord, tydliggörs.

Webbinariet passar alla som vill veta mer om hur man kan utveckla elevernas förmåga att förstå hur vårt språk är uppbyggt. Teori varvas med konkreta förslag på hur man kan öva elevernas morfologiska medvetenhet. Tillsammans har Astrid och jag utvecklat ett kort- och ett memospel, som visar ordens morfologiska struktur.  Spelen är tänkta för elever som har kommit en bit i sin läsutveckling. För att speciellt öva flytet i läsningen har vi utvecklat kortspelen Svenska Trugs.  

Läs mer om morfemspelen Omaka par och Ordfamiljer och ta del av presentationen av spelen.