Bornholmsbyn® är den tredje pedagogiska appen som är ett komplement till Bornholmsmodellens gemensamma språklekar. Den finns nu också som webbspel. Den har utvecklats med produktionsstöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Bornholmsbyn kommer att presenteras först bland de tre apparna. Som allt övrigt material, som handlar om Bornholmsmodellen, är den vetenskapligt förankrad. Den bygger på en teoretisk syn på läsning där den fonologiska medvetenheten har stor betydelse. Att förstå sambandet mellan bokstäverna och språkljuden (fonemen) är en förutsättning för en bra lässtart.
Det är svårt att åldersbestämma Bornholmsbyn. Den passar lika bra för barnen i förskolan, förskoleklassen/skolan, som hemma. Bornholmsbyn passar även till barn och äldre med annat modersmål än svenska.
Alla spelen har anpassats för barn med motoriska svårigheter. Förutom att dra och släppa, går det även att trycka på föremålen/bilderna för att få dem att automatiskt förflytta sig.
I Bornholmsbyn ligger tyngdpunkten just på bokstav – ljudkombinationen. Appen följer Bornholmsmodellens struktur med lyssna på ljud, som inte är språkljud, rim och hitta första ljud i ord. Dessutom har modellen utvecklats med läsning av ljudenligt stavade ord. Här i kombination bild och att hitta rätt ord som rimmar.
I Bornholmsbyn finns det fyra olika hus, Lyssnahuset, Rimhuset, Bokstavshuset samt Läshuset.
Läs mer om appen här:
Bornholmsbyn
Pedagogisk idé och utformning: Ingrid Häggström, Ing-Read AB
Programutveckling: UX Productions AB
Illustrationer: Udal design
Bildredigering och testning: Alfamax AB
Ljud och mix: Decibel Produktion AB och Alfamax AB
Inläsning: Anna Frylmark och Johanna Östlund
Bornholmsbyn som webbspel
Bornholmslek®
Nu har den välkända Bornholmslek uppdaterats. Startsidan samt två av spelen har nya bildillustrationer. De pedagogiska spelen i Bornholmslek är desamma. Bornholmslek kan användas både i förskolan/skolan och hemma. Barnen uppmärksammar språket och dess formsida. De kommer att förstå kopplingen mellan språkljuden och bokstäverna. Så småningom kan de både bygga ord och läsa ljudenligt stavade ord.
Bornholmslek är vetenskapligt väl förankrad. Den bygger på en teoretisk syn på läsning, som visar betydelsen av fonologisk medvetenhet och hur man praktiskt och lekfullt kan utveckla den. Genom appens olika spel läggs grunden för en god läs- och skrivstart. Barnen är välkomna in i språklekhuset för att upptäcka de olika våningarna.
I Bornholmslek finns det inte några poänglistor, tidsbegränsningar eller musik.
Alla lekarna har anpassats för barn med motoriska svårigheter. Förutom att dra och släppa, går det även att trycka på föremålen/bilderna för att få dem att automatiskt förflytta sig.
Läs mer om appen här:
Bornholmslek
Pedagogisk idé och utformning: Ingrid Häggström, Ing-Read AB
Bildmaterial: Iréne Hedlund, Ida Gyulai och Ulrica Daleroth
Uppläsning: Anna Frylmark
Ljud: Decibel Produktion AB
Apputveckling: IT Bolaget Per & Per AB, UX productions AB
Produktionsstöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten
Bornholmslek som webbspel
Bornholmsstugan® är efterföljaren till Bornholmslek. Bornholmsstugan har som främsta målsättning att få de yngre barnen motiverade att läsa mycket och ge dem mängdträning. När de kommit till den högsta nivån i Bornholmlek, där de bygger ord, har de förstått sambandet mellan bokstav (grafem) och språkljud (fonem).
Bornholmsstugan kombinerar läsning av enstaka ord och läsförståelse. Orden är ljudenligt stavade och följer en noggrann struktur. De är indelade i 5 svårighetsnivåer. Efter att orden övats ett antal gånger på respektive nivå, får läsaren tillgång till ett antal böcker i det speciella ”Läsrummet”. De lästa orden kan nu tillämpas i löpande text. Efter varje text finns ett antal samtalsfrågor. I Bornholmsstugan finns det inte några poänglistor, tidsbegränsningar, stressig musik eller köp inuti appen (in-app purchase).
Läs mer om appen här:
Bornholmsstugan