Bingospel2022-10-31T14:43:11+01:00

Första ljudet Bingo 1 och 2

Ett nytt omarbetat Bingospel är nu klart och finns i webbshoppen. En tidigare upplaga av Bingospelet har funnits i sortimentet i många år. Det har uppskattats mycket som komplement till de gemensamma lekarna.

Bingospelet passar bra in i Bornholmsmodellens övriga struktur där språklekarna på den femte nivån handlar om att  uppmärksamma språkljuden, fonemen. I appen Bornholmslek finns också spel där barnen ska lyssna efter första ljud i ord.

Bingospelen är tänkte för en mindre grupp om 4 – 8  barn samt en ledare.  Spelen är pedagogiskt uppbyggda och vilar på väldokumenterad forskning om betydelsen av att uppmärksamma språkljud, som tillsammans med bokstavskännedom, har det största förklaringsvärdet när det gäller att förutsäga barnens senare läsutveckling.

Det nya omarbetade bingospelet omfattar två spel, alla med bilder i färg. Barnens uppgift är lyssna efter första ljudet i ord. I det första bingospelet är det de lättare konsonanterna, de s.k. hållkonsonanterna (f, j, l, m, n,  r, s, v,) samt vokalerna i och å som ska uppmärksammas.

Många av orden i bingo 2 börjar på de lite svårare stoppkonsonanterna (b, d, g, k, p, t) samt ord som börjar på två konsonanter  t.ex. ”svamp”.

För barn i behov av särskilt stöd kan det vara lämpligt att spela tillsammans med en vuxen eller en kamrat. En bingobricka kan då med fördel användas och delas mellan spelarna.

För att spela Bingo fordras det att barnen lyssnar till vilket ljud bingoutroparen uttalar, och försöker att avgöra om det finns någon bild på deras bingobricka, som börjar med samma ljud.

Bingo 1 omfattar fyra bingobrickor med nio bilder på varje bricka, 14 bokstavskort och 36 st markörer.

Bingo 2 omfattar samma antal brickor, bokstavskort samt markörer som bingo 1.

Det finns ett spänningsmoment inbyggt i bingospelen och de kan upprepas vid många tillfällen utan att bli enformiga, samtidigt som en mycket central förmåga för läsningen tränas.

Iréne Hedlund, tecknare till samtliga bilder som finns i Bornholmsmodellen, har även tecknat bilderna till  det nya bingospelet.

Lärarna omdömen om Bingospelen

  • Tydliga bilder. Lätt att spela. Roligt!
  • Bra komplement för praktiskt träning.
  • Kul spel. Enkla regler. Eleverna lär sig fonem, nya ord, samarbete mm.
Till toppen