Mellanrum
Trugs – svenska lässpel
Det populära lässpelet Trugs låda 1 har reviderats och har utökats med fler ord för att passa ännu bättre till det svenska språkets struktur. Börja med Trugs 1 när barnen just har knäckt läskoden. Trugs passar också för alla som behöver förbättra sin läsförmåga för att få ett bättre läsflyt. Spelen är enkla att använda för en gemensam stund med roliga kortspel. De passar lika bra i skolan, på fritids som hemma.
Gör beställningen i Bornholmsmodellens webbshop.
Mellanrum
Spelen i Trugs första låda är konstruerade i fem läsnivåer. Varje nivå omfattar fyra olika spel och tillsammans blir det 550 kort.
Spelens namn är: Gissa, Matcha, Plocka och Spåna.
Orden som ingår i spelen är uppbyggda i en ökande svårighetsgrad. Från korta, ljudenligt stavade ord till längre mer komplicerade ord med bland annat konsonantmöten i början, slutet och inuti orden. Spelen börjar med enkla ord som bok och bil. Till de svårare orden i låda 1 hör ord som smälter, plötsligt och drömde.
Barnen lär sig reglerna för de fyra olika kortspelen och kan sedan successivt avancera i de olika läsnivåerna.
I instruktionsbladet presenteras de fem läsnivåerna. Strukturen som Trugs bygger på framgår klart och tydligt och en grundlig instruktion ges till varje spel.
Spelen är så engagerande att man inte märker hur mycket lästräning man får!
Mellanrum
Många har väntat länge på den reviderade upplagan av Trugs 2. Den andra lådan av spelen innehåller nu 550 kort fördelade på 5 nivåer (6- 10). Spelen känns igen från Trugs första låda men här ställs större krav på läsningen. Spelen ger mängdträning och ökar lässäkerheten.
På den första nivån ingår ord som hal, hall och hals. De är korta enstaviga ord men kan ändå bli en utmaning att läsa. Ordens längd och svårighetsgrad ökar allteftersom och orden byggs ut med både förstavelser och ändelser. Några exempel på långa ord som ingår i spelen och är sprattelgubbe, hållbarhet och födelsedagarna.
Mellanrum
Mellanrum
Trugs med sj- och tj-ljud
I materialet TRUGS ingår även tre separata kortlekar där läsaren möter den stora utmaning det innebär med några av de ljud som inte har någon egen bokstav. Ord med sj-ljud, tj-ljud och omväxlande sj- och tj-ljud. Varje kortlek innehåller de tre spelen Gissa, Matcha och Plocka.
Ord med sj-ljud
I spelen finns ord som stavas med sj- och sk-, som är de vanligaste sätten att stava sj-ljudet. Läsaren möter också utmaningen att en del ord på sk- inte uttalas med sj-ljud. Jämför till exempel skära och skala. Andra stavningsätt för sj-ljudet som förekommer i spelen är: stj, skj, ch, sch, sh, -ti, –si, -g.
Ord med tj-ljud
I spelen finns ord som stavas med tj- eller k-, som är de vanligaste sätten att stava tj-ljudet. Svenskan har även några få ord stavade med kj- som finns i kortspelen. Dessutom finns ord som charter, chili och chips, som har engelskan som ursprung.
Ord med både sj- och tj-ljud
I den tredje kortleken blandas ord med sj- och tj-ljud. Här når läsaren säkerhet i ord som kälkar-stjälkar, skina-Kina, stjärnor-kärnor. Genom att orden inte presenteras i någon text ställs stora krav på precision i både ordavkodning och uttal.
Mellanrum